Tuesday, June 26, 2007

Portret: Slavica Sekuloski

Slavica Sekuloski, in 1959 geboren te Belgrado, woont en werkt sinds 1979 in Nederland. Na het verlaten van haar vaderland waar zij economie studeerde, volgde zij haar opleiding aan de Kunstacademie te Arnhem. Haar kwaliteiten uitten zich toentertijd in mode, modeltekenen en haar voorkeur voor warme, diepe kleuren die haar deden verlangen naar het voormalig Joegoslavië waar zij is opgegroeid.
Zij ontwikkelde meteen haar eigen stijl in haar vrije werk. De thema’s varieerden van ‘Maskers’ en ‘Venetië’, tot ‘Het vrouwelijk naakt’. Nog steeds exposeert zij veelvuldig met haar vrije werk in binnen- en buitenland. Met een breed scala aan kunstuitingen zoals haar olieverf en acryl schilderijen maakt zij ook etsen in aquatint en bronzen beelden.
Naast haar vrije werk kreeg zij veel opdrachten voor portretten. Haar kundigheid en inzicht in het portretteren weerspiegelen haar vermogen om met het gebruik van verschillende materialen vakkundig en karaktervol de persoon in kwestie uit te beelden.


A.R. (1995) Pastelkrijt - 40 x 50cm

Het karakter, het moment van emotie, het typische van een persoon. Als ik bezig ben met een portret zoek ik naar de beste houding om dit vast te leggen. Het spel tussen wat mijn ogen zien en wat mijn hand schildert is erg intens. Veel laat ik over aan mijn intuïtie, de kleuren, de houding en de spanning tussen het model en mijzelf. Licht en schaduw zijn belangrijk, maar het is nog belangrijker om de gevoeligheid in de ogen en de persoonlijkheid weer te geven. Immers toont een goed portret naast het uiterlijk een stukje van het innerlijk. Dit wordt met materiaal, vorm, compositie, kleur en techniek bereikt. Inmiddels is mijn werk als portretkunstenaar herkenbaar, ik teken dagelijks en het vereeuwigen van dierbaren zal mij nooit vervelen. Het mooiste is als de geportretteerde zich in alles herkent, de voldoening die ik daaruit haal is ongekend. Het doet me altijd wel iets als het portret uiteindelijk naar de opdrachtgever gaat. - Slavica

In haar vrije werk is Slavica nog steeds gefascineerd door vrouwelijke rondingen, liggend of in beweging. Zij acht de vrouw sensueel uit te beelden, in al haar schoonheid en kwetsbaarheid. Dit bereikt zij met de vorm en de compositie in het geheel. Ook neemt zij ieder jaar indrukken van nuances, sfeer en temperament uit het zuiden mee om die vervolgens op het doek te zetten. Landschappen worden in kleurvlakken verdeeld, waar harmonie de boventoon voert. Deze bron van inspiratie is een belangrijk gegeven in haar werk, elk stuk is vervuld met de warmte van haar vaderland. Haar liefde voor theater en opera komt tot uiting in haar expressieve en figuratieve schilderijen. Naast de sfeervolle kleuren die Slavica als een echte colorist gebruikt, staat ze bekend om haar veelzijdigheid in materiaalkeuze en stijl.


"Roemenië" (2007) Acryl - 3x 50 x 50cm

Schilderen is mijn werk en grote passie. Ik vind het elke keer weer spannend om achter de ezel te gaan zitten en te zien wat er uitkomt. Van tevoren bedenk ik iets, wat op het doek vaak kan veranderen. Het oorspronkelijke idee groeit mee in het proces. Ook is het altijd een spel met de kleurencombinaties, de vorm en de compositie, het eindresultaat kan als een verrassing uitpakken. Door me mee te laten voeren met mijn emoties ontstaat er een nieuwe wereld op het doek die op de grens van figuratief en abstract ligt. De stille kracht van het schilderij die ik tracht over te brengen is de aandacht voor het detail, de kleurnuances en de sfeer van het totaal. Meestal is mijn vrije werk een expressie van wie ik ben en waar ik vandaan kom, daarom is het prachtig als mensen mijn kunst aan de muur willen hangen. - Slavica


"Tulpenregen"

www.sekuloski.nl

1 comment:

  1. I wish I could understand dutch so that I could read all of this ;) xx

    ReplyDelete